Auto onderhoud vergeten? Dan weet je wat het kost

In de motor van deze Opel heeft zich een verstopping voorgedaan in de smeerleiding van de turbocompressor, wat heeft geleid tot wrijving en slijtage. Dit resulteerde uiteindelijk in oververhitting en het breken van de as van de turbo.

De oorzaak van deze verstopping ligt bij olievervuiling. Motorolie wordt gefilterd door het oliefilter en vervolgens via de oliekanalen naar de te smeren onderdelen geleid. Als het oliefilter niet tijdig wordt vervangen, kan het verzadigd raken. Er is weliswaar een oliebypass die doorgaat met smeren, maar deze olie wordt niet gefilterd. Hierdoor kunnen de oliekanalen alsnog vervuild raken en uiteindelijk zelfs verstopt komen te zitten.

De kapotte afgebroken turbo in de Opel

Olie is cruciaal

Olie speelt een cruciale rol in het functioneren van de motor, met functies zoals het:

  • Verminderen van wrijving;
  • Beperken van slijtage van bewegende onderdelen;
  • Koelen van de motor;
  • Schoonhouden van het oliecircuit;
  • Garanderen van een goede afdichting tussen de cilinderwand en de zuiger;
  • Bescherming tegen corrosie;
  • Handhaven van de werking van bewegende delen bij alle temperaturen.

Omdat olie zo veel vitale functies heeft, is het van groot belang om het tijdig te verversen. Het voorbeeld van de Opel benadrukt het belang van het voorkomen van olievervuiling. Laat je niet misleiden door de valse informatie op het internet die claimt dat olie verversen onzin is. Ons advies luidt dan ook: minimaal één keer per jaar olie verversen en het filter vernieuwen. Of, afhankelijk van de gereden kilometers, het advies van de fabrikant opvolgen.

Het blok van deze Opel was aardig vervuild

Onderhoud nooit meer vergeten

Een onderhoudsabonnement kan een waardevolle hulp zijn om ervoor te zorgen dat je auto jaarlijks onderhoud ontvangt en dat je het niet vergeet. Hoewel onverwachte reparaties nooit volledig kunnen worden uitgesloten, wordt de kans hierop aanzienlijk kleiner gemaakt. Wil je zekerheid hebben over de staat van onderhoud van jouw auto en weten wat een onderhoudsabonnement voor jouw auto kost?

Delen op:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Je vindt ons ook op

Meest gelezen

_

Gerelateerde artikelen

_
Neem contact met ons opNeem contact met ons opGratis lid worden