Vier prachtige routes om te verkennen met auto of motor

Ontdek de prachtige herfstlandschappen van Zuid Limburg, België en Duitsland

Na een lange warme nazomer hebben we maandag voor het eerst dit seizoen te maken gehad met nachtvorst. De herfst lijkt nu dan echt definitief begonnen en dat betekent voor veel mensen ook: herfstvakantie! Het perfecte moment om eropuit te trekken en te genieten van de natuur. In de buurt van onze regio zijn tal van prachtige routes te ontdekken die goed toegankelijk zijn met de auto of motor. Langs deze routes vind je daarnaast genoeg bezienswaardigheden om er een dagje op uit te trekken.

Geen herfstvakantie? Niet getreurd, deze routes kun je ook prima in het weekend verkennen!

Herfstrit door de natuur

Laat je navigatie de weg wijzen door de herfstlandschappen van Zuid Limburg, België en Duitsland. Als het weer een beetje mee zit, bevat iedere route genoeg plekken waar je even kunt pauzeren of een stuk kunt wandelen in de natuur, omringd door de kleuren van het seizoen.

Heb je iets meer tijd? Bekijk dan ook eens de laatste twee routes, die je meenemen naar de prachtige landschappen van de Belgische en Duitse Eiffel. Om het volledige potentieel van een route te benutten heb je vaak langer dan één dag nodig. Je kunt dit uiteraard ook inkorten; alle routes open je namelijk gemakkelijk in Google Maps zodat je zelf de controle hebt over welk stuk van de route(s) je wil volgen.

1. Mergellandroute – 122 km

Basiliek van Sint Servaas in Maastricht, een van de bezienswaardigheden langs deze route

Op deze route over veelal rustige wegen rij je door onze eigen prachtige natuur met vanaf iedere heuveltop een ander adembenemend vergezicht. Schilderachtige dorpjes met Mariakapelletjes, vakwerkhuizen, talrijke bouwwerken opgetrokken uit mergel; je ziet het allemaal. Stop onderweg om al wandelend te genieten van de natuur in bijvoorbeeld het Vijlenerbos of het Bunderbos of proef de bourgondische cultuur op een van de sfeervolle terrassen langs de route.

De route wordt voor auto’s aangegeven met grote bruine borden maar is ook hier te vinden via RouteYou.

Op de site van de AWNB vind je daarnaast meer informatie, zoals per plaats een uitgebreide beschrijving van de bezienswaardigheden.

2. Maas-Mijnroute - 94km

Ook in de Maasvallei en de Limburgse Mijnstreek zijn heel wat mooie plekken te zien. De uitgestrekte ossen en heidevlaktes vormen adembenemende natuurgebieden. De natuurpracht wordt afgewisseld met de authentieke sfeer van de mijnstadjes en de typische Maasdorpjes.

Daarnaast loopt de route langs het enige nationale park van België: Nationaal Park Hoge Kempen. De Hoge Kempen is opgedeeld in zes landschappelijk verschillende gebiedjes, die opgeteld een fraai wandelgebied vormen. Uitgestrekte dennenbossen worden afgewisseld met paarsbloeiende heide en stuivende duinen, grote waterplassen getuigen van grind- en zandwinning, hoge toppen bieden grootse vergezichten. Je kunt het park op verschillende manieren verkennen.

Link naar de route vind je hier

3. Duitse vulkaanroute – 187km

Sfeerbeeld van de Duitse Eifel

De Vulkaaneifel is een regio in het zuidoosten van de Eifel, net voorbij de Duitse grens. Nergens anders vind je zo’n bijzonder vulkanisch landschap zo dicht bij huis. Denk aan rotsformaties, maren (meren van vulkanische oorsprong), jeneverstruikgebieden en het veen- en heidelandschap van de Hoge Venen. Allemaal te ontdekken tijdens de Duitse Vulkaanroute waarmee je langs bijna veertig bezienswaardigheden kan rijden.

De vulkanen in het gebied zijn nog steeds actief, maar een uitbarsting is onwaarschijnlijk. De grote vulkaanuitbarsting in dit heuvellandschap was 13.000 jaar geleden. In de enorme kraters liggen nu een aantal meren. De volledige route is bijna 280 kilometer lang, daarom laten we een ingekorte route zien die is geschikt is voor een dagrit in de Eifel langs deze meren.

Link naar de route vind je hier.

4. Spa, Stavelot en omgeving – 130km

Circuit van Spa-Francorchamps

Deze auto- en motorroute brengt je via de vallei van de Vesdre naar het Land van de Bronnen met als centraal punt Spa. Deze autoroute begint in het schilderachtige Limbourg, één van de mooiste dorpjes van Wallonië. Via Verviers, Banneux en Theux kom je vervolgens in Spa. Dit kuuroord heeft heel wat prachtige gebouwen en veel hoef je daarvoor niet te wandelen. 

Formule 1 fan? Vergeet dan ook zeker niet een bezoekje te brengen aan het circuit van Spa-Francorchamps! Tot 14 november zijn er elke dag activiteiten op het circuit en je kunt daarnaast ook een begeleide wandeling doen.

De route vervolgt via de watervallen van Coo (als je met kinderen onderweg bent, kan je ze verrassen met een bezoek aan PlopsaCoo) en gaat dan verder naar de grotten van Remouchamps, waar je met een bootje onder de grond kan varen.

Link naar de route vind je hier

Een goede voorbereiding is het halve werk

Vergeet niet om je auto voor te bereiden op de reis door een controle uit te voeren op bandenspanning, remmen en vloeistoffen. Zorg ervoor dat je ook een ‘noodkit’ en dekens bij je hebt voor het geval je onverwachte situaties tegenkomt tijdens je herfstavonturen. Het kan daarnaast een goed idee zijn om pechhulp service af te sluiten (deze sluit je bijvoorbeeld voordelig af bij een onderhoudsabonnement, bij sommige van onze partners krijg je pechhulp zelfs volledig gratis!).

En als je vragen hebt over auto-onderhoud staan we natuurlijk altijd klaar om te helpen.

Fijne herfstvakantie en goede reis!

Delen op:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Je vindt ons ook op

Meest gelezen

_

Gerelateerde artikelen

_
Neem contact met ons opNeem contact met ons opGratis lid worden