Onze missie: 365 Dagen Mobiel met een toekomstwaardig wagenpark

Vier redenen waarom goed auto-onderhoud nu al zorgt voor duurzame(re) mobiliteit

In een artikel op hun site lezen we dat de BOVAG, na een eerste analyse van de Prinsjesdag-stukken, de conclusie trekt dat het kabinet de rem zet op verduurzaming mobiliteit. “Het ontbreken van een MRB-gewichtscorrectie en het verhogen van de BPM voor elektrische auto’s vanaf 2025 is een gemiste kans en een rem op de transitie naar duurzame mobiliteit.” aldus de brancheorganisatie.

Spijtig nieuws natuurlijk… Maar reden te meer om juist nog meer te focussen op de verduurzaming van ons huidige wagenpark! Nederlandse auto’s zijn gemiddeld zelfs het oudst van West-Europa. Maar door voertuigen goed te onderhouden, dragen we nu al ons steentje bij aan het milieu. We vertellen je graag wat het belang van onderhoud is en geven je vier redenen waarom goed & regulier auto-onderhoud nu al zorgt voor duurzame(re) mobiliteit:

Het belang van onderhoud

Auto-onderhoud gaat verder dan goede zorg voor een voertuig. Het verbetert niet alleen de prestaties en het rijcomfort, maar helpt ook om de milieueffecten van autorijden te verminderen. Dit omvat bijvoorbeeld het regelmatig controleren van vitale onderdelen, het vervangen van filters en vloeistoffen of het (preventief) repareren van defecte mechanische delen die anders voor problemen kunnen zorgen.

Het is belangrijk om dit te blijven doen, zelfs in financieel uitdagende tijden. Hoewel begrijpelijk is dat sommige Nederlanders (volgens dit artikel zelfs 13,3 procent) hun onderhoud hebben uitgesteld vanwege hoge benzineprijzen en inflatie, kan dit op de lange termijn juist leiden tot hogere kosten. Het 365 Dagen Mobiel onderhoudsabonnement helpt onderhoud betaalbaar te houden.

1. Minder brandstofverbruik en uitstoot van uitlaatgassen

Er zijn verschillende zaken die invloed hebben op het brandstofverbruik en de emissie van je auto waarvan een aanzienlijk deel positief wordt beïnvloed door goed & tijdig onderhoud. Denk hierbij aan:

  • Optimale verbranding: Oude olie; bougies aan het einde van hun levensduur; een slecht functionerend uitlaatsysteem; een vervuild luchtfilter. Allemaal factoren die ervoor zorgen dat de motor minder efficiënt presteert, wat leidt tot een hoger brandstofverbruik en meer uitstoot van uitlaatgassen. Goed en tijdig onderhoud voorkomt dit.
  • Lagere rolweerstand: Overweeg banden met lage rolweerstand, die soepeler rollen en het brandstofverbruik verminderen. Het bandenlabel, dat sinds november 2012 op alle nieuwe banden te vinden is, geeft informatie over de veiligheid, brandstofefficiëntie en geluidsproductie van de banden. Het autobedrijf waar je je onderhoud laat doen, helpt je graag bij het maken van de juiste keuze.
  • Optimale bandenspanning: Goed opgepompte banden zorgen voor betere grip op de weg, kortere remafstanden en verminderen het brandstofverbruik. Banden lopen langzaam leeg, zelfs als de auto stilstaat, dus het is verstandig dit regelmatig te controleren.
  • Efficiënte werking van de airco: Een airco heeft koudemiddel nodig om te koelen. Dit middel lekt langzaam weg via afdichtingen e.d. en dit is ook normaal. Echter, een airco met te weinig koudemiddel verbruikt meer energie (en dus meer brandstof). Wij adviseren minimaal één keer per twee jaar een airco-service uit te laten voeren. Hierbij controleert de garagehouder de werking van de airco en vult deze, indien nodig, af met koudemiddel zodat het goed blijft functioneren.

Een motor in goede conditie stoot minder uitlaatgassen uit

2. Verlengde levensduur

Een goed onderhouden auto gaat langer mee omdat het de slijtage van vitale onderdelen vermindert, potentiële problemen vroegtijdig detecteert en de algemene prestaties en efficiëntie van het voertuig behoudt. Dit resulteert in een betrouwbaarder voertuig met aanzienlijk minder kans op onverwachte reparaties, een hogere restwaarde en een verlengde levensduur.

Doordat de auto langer meegaat, draag je tevens bij aan het verminderen van de vraag naar nieuwe voertuigen, wat resulteert in besparingen op grondstoffen en energie die anders nodig waren voor de productie van nieuwe auto’s.

3. Preventieve checks en duurzame reparaties

Bij de verplichte APK wordt vooral beoordeeld of het voertuig nog veilig genoeg is om de weg op te gaan. Daarentegen omvat een servicebeurt veel meer controles die ook betrekking hebben op onderhoud. Zo worden verschillende motoronderdelen geïnspecteerd zoals de distributieriem, het oliepeil, de remmen en de koelvloeistof. Hierdoor kan een garagehouder potentiële problemen in een vroeg stadium identificeren, die mogelijk niet aan het licht zouden komen tijdens een APK. Zo heeft Jack bij zijn bedrijf JD Autoservice eens meegemaakt dat een turbo afgebroken was door olievervuiling, een probleem wat voorkomen had kunnen worden met tijdig onderhoud.

Daarnaast kun je vragen om gebruikte onderdelen te laten gebruiken bij reparaties. Ook hier bespaar je weer op grondstoffen en energie voor de productie van materialen (en dit scheelt ook in de portemonnee).

Olie verversen is een belangrijk onderdeel van onderhoud

4. Verbeterde veiligheid

Een goed onderhouden auto is veiliger om in te rijden. Het minimaliseert het risico op ongelukken en botsingen als gevolg van slecht functionerende remmen, verlichting of banden. Dit verhoogt niet alleen jouw veiligheid maar ook die van andere weggebruikers. Daarmee vermindert ook de behoefte aan dure reparaties of vervangingen van beschadigde voertuigen als gevolg van auto-ongelukken.

Dus, overweeg de voordelen van goed en regelmatig auto-onderhoud! Niet alleen voor jouw portemonnee, maar ook zeker voor het milieu en je veiligheid op de weg. Wil je zeker weten dat jouw auto het juiste onderhoud krijgt op het juiste moment? Overweeg dan eens een onderhoudsabonnement bij een van onze partners. Laat hieronder je gegevens achter en ontdek wat een onderhoudsabonnement voor jouw auto kost:

Ontvang vrijblijvend een prijsopgave

Als je hieronder je e-mailadres en kenteken (en optioneel je telefoonnummer) invult, maken wij een prijsopgave voor jouw auto zodat je weet wat een onderhoudsabonnement voor jouw auto kost*. 
* Let op, dit is een indicatieprijs, de prijs kan verschillen per autobedrijf.

Met het invullen van je gegevens ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Delen op:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Je vindt ons ook op

Meest gelezen

_

Gerelateerde artikelen

_
Neem contact met ons opNeem contact met ons opGratis lid worden